9 Първата дама – преди, сега и завинаги.

С тази публикация бихме искали да ви представим и първия ни гостуващ блогър – Събина Панайотова. Тя е политолог по образование и пишещ човек по душа и професия. В работно време се занимава с писане на бизнес новини.

Стои зад блога „ентелегентно“, където се опитва да събира различните гледни точки на силни хора. Личното й онлайн пространство е на www.sabinap.com. След правенето на блогове, отделя все повече време на фотоапарата си. Още за Събина в Twitter и в LinkedIn. А това е и нейният разказ.

Първата дама не е това, което беше.

Вече няма нужда да стане вдовица на президент и после да се ожени за екзотичен гръцки магнат, за да стане икона. Да, костюм на Chanel винаги помага, но Chanel е вечен, каквото и да имат да кажат по въпроса Louis Vuitton или Prada.

Тя вече няма нужда мъжът й да е Филипински президент със съмнителна история, за да има хиляди обувки и да проявява екстравагантност с грандомански пропорции. Днес Тя може да построи дворец за мъжа дори в собствения им двустаен апартамент.

Днес Първата дама няма нужда да е първата и единствена в сърцето на Аржентински генерал, за да вдъхновява хората. А дори и да иска, няма как да е принцесата на Монако или първата чернокожа Първа дама в Белия Дом.

Всичко това е правено, а една Първа дама не просто няма нужда да отразява чужда светлина – тя не трябва и не може да го прави. Първата дама днес няма защо да следва нечии стъпки и да е в нечия първа сянка. Тя няма нужда да следва протокола, да се съобразява и да е покорна.

Днес тя може да има колкото си иска обувки. Тя може да носи Chanel, Louis Vuitton, Jimmy Choo. Може да побеждава и да бъде побеждавана, да покорява и да се оставя да бъде покорявана. Може да следва правила или да ги нарушава и променя. Тя може да обиколи света, да го завладее и да се откаже от него, за да отгледа децата си. Или може просто да се научи да приготвя перфектната вечеря…

Тя може да изпее или опише всичките си болки. Може дори да не се преструва. Може да е слаба и пак да е силна. Може да чувства, да вдъхновява, да преобръща животи, да гради и да разваля. Тя може всичко.
Всъщност тя няма нужда нито от Chanel, нито Louis Vuitton, Jimmy Choo или Manolo Blahnik, не че те не правят света й едно много по-хубаво място. Тя няма нужда от замъци и градини на свое име, нито дори от мавзолеи. Да, понякога има нужда от мъж. Понякога дори има нужда да го признае. Няма нужда от всички тези неща, защото никое от тях няма задължилтено да я направи Първа дама. Още по-малко ще я направи щастлива.

За да е Първа дама – преди, сега и завинаги, – жената трябва просто да вярва в себе си. Трябва само и единствено да проумее, че вече е такава. Трябва да намери силата и мира вътре в себе си и просто да бъде. Първо в собствените си очи и после в тези на човека, чиято Първа дама всъщност иска да е…
Е, разбира се, всяка Първа дама трябва да има едни перфектни обувки – преди, сега и завинаги.

9 коментара »

 • midnight:
  аз пък обикновено много харесвам нещата на Събина, но това ми звучи като рекламна статия. предимно на обувки и предимно на Шанел. инае съм съгласна - браво за куража и само напред и нагоре :)

  21.09.2010 @ 21:27

 • Дянко Дянов:
  Можело да се публицистикува,значи!

  20.09.2010 @ 20:14

 • Lora:
  Брава рагаца!! :)))

  20.09.2010 @ 19:06

 • Lora:
  Bravo, Събинчее :)

  20.09.2010 @ 19:05

 • КатинаNowness:
  Личи, че го е писала жена, която се чувства добре в кожата си. Пожелавам й успех по пътеката (независимо дали на висок ток или боса)и споделеното щастие да е до най-специалният за нея, пръв Мъж :)

  20.09.2010 @ 17:08

 • Пламен Петров - Пламски:
  Поздравления - най-вече за куража!

  20.09.2010 @ 16:45

 • Събина:
  @Greg, мерси! :) @Елф, коя му е фантасмагоричното? Да викам ли феминистките на помощ :Р

  20.09.2010 @ 16:39

 • Грег:
  Рядко харесвам нещата на Събина, но по-добър дебютант в подобна инициатива, надали щяхте да намерите. Страхотен материал! Поздравления, Дайнърс! Поздравления, Събина! ;-)

  17.09.2010 @ 18:50

 • legrandelf:
  Чудесностно! ;) Леко фантасмагорично, но предимно приятно! :)

  17.09.2010 @ 18:14

Leave a comment